מה זה אנדומטריוזיס?
אנדומטריוזיס זו מחלה שכיחה שמוערכת בכ – 10% מהנשים. נפוצה בעיקר בקרב נשים בגיל הפריון בעשורים השלישי והרביעי לחייהן. מוגדרת כזריעה רחמית של רקמת רירית הרחם (אנדומטריום).
המשמעות הינה נדידה של חלקים מרירית הרחם והשתרשותם בכל מיני מקומות בגוף. (מקומות שאינם פיזולוגיים). אם רירית הרחם הנודדת משתרשת באזורים החשופים לפעילות ההורמונים, אזי היא תשתנה בדיוק כמו רירית הרחם לאורך המחזור – תשגשג תחת השפעת אסטרוגן ותפריש תחת השפעת פרוגסטרון.
תסמינים של אנדומטריוזיס:
התסמינים הינם בעלי קשת רחבה בהתאם למיקומה של הרירית האקטופית (הרירית הנודדת -שאינה במיקומה הפיזיולוגי).
המיקומים השכיחים הינם: באגן, בעיקר בשחלות, רצועות הרחם, קרום הצפק האגני, צוואר הרחם. לעתים יותר נדירות הרירית האקטופית (הנודדת) יכולה להשתרש במקומות יותר רחוקים ולגרום לקליניקה חריגה כמו כאבי חזה אם היא הגיעה לקרום הריאות או לדימום מהאף, אם היא הגיעה לרירית האף ועוד.
1. וסת כבדה מלווה בכאבים, מלווה בקרישי דם גדולים.
2. אורך זמן לא תקין בין המחזורים
3. קושי בכניסה להריון
4. כאב אגני בעת מחזור, קיום יחסי מין, או כאב קבוע בבטן תחתונה
3. דימום רחמי שאינו במועד
4. נפיחות בטנית
אבחנה:
האבחון מבוצע על ידי בדיקת ידנית של אזור האגן, הדמיה בעזרת MRI, ורק במידה ויש חשד למחלה ייבצעו אבחון מדוייק יותר על ידי הסתכלות ישירה על האיבר הנגוע. הדרך המקובלת ביותר לאבחון מסוג זה היא על ידי לפרוסקופיה שהיא שיטת ניתוחית בה מחדירים מצלימה ומקור אור לחללי הגוף דרך נקבים קטנים. לרוב הרירית נראית ככתם כחלחל על פני האיבר, אך לעתים תיראה כשלפוחית, גוש או ציסטה. מהמוקד החשוד נלקחת דגימה ובהסתכלות מיקרוסקופית ייחפשו מאפיינים של רירית הרחם.
גורמים לאנדומטריוזיס:
1.התיאוריה המקובלת ביותר להיווצרות המחלה גורסת כי לנשים שמאובחנות באנדומטריוזיס יש זרימה לאחור של הוסת, אל החצוצרות ומשם לאגן ולבטן. הוסת כידוע מכילה את רירית הרחם ותאים שעדיין לא מתו בתוך הרירית מתיישבים על איברים שונים ומשגשגים שם, או מפרישים חומרים שגורמים לרירית שעליה הם השתרשו להפוך לרירית רחם.
2.גורם נוסף למחלה הינה פגיעה חיסונית כלשהיא שכן מערכת החיסון היתה אמורה לסלק את פסולת הווסת שהגיעה למקומות הבלתי רצויים. במחקרים נמצא כי בקרב נשים עם אנדומטריוזיס בשלב מוקדם היו רמות גבוהות של מתווכים דלקתיים בקרום הצפק האגני: לימפוציטים, מקרופאג’ים, ציטוקינים.
3.גורם גנטי – נטייה מולדת אצל נשים עם היסטוריה משפחתית של אמהות ואחיות עם אנדומטריוזיס. לרוב לאותן נשים יש הסטוריה של רמות נמוכות של פרוגסטרון.
4.סטרס חימצוני -אנדימטריוזיס כתוצאה מנזקי הרדיקלים החופשיים שהם מולקולות לא יציבות שגורמות לנזק במבנה התא, תופעה זו ידועה בשם: סטרס חימצוני. תופעה זו קורית כתוצאה מגורמים תזונתיים, חשיפה לכימיקלים ולרעלים כימיים, תגובה חיסונית לא נכונה ועוד.
5. דומיננטיות האסטרוגן על פני הפרוגסטרון – דומיננטיות האסטרוגן יכולה להיות קשורה לאנדומטריוזיס. היא יכולה לנבוע מחשיפה לרעלנים כימיקלים כגון: הורמונים במזון שאנו אוכלים, חומרי ההדברה והדשנים, דיוקסין ועוד. מחקרים על קופים הראו מתאם גבוה בין דיוקסין לאנדומטריוזיס. הדיוקסין הינו קבוצה של כימיקלים רעילים שהם תוצר לוואי של התעשייה . דיוקסין נחשב גורם מזהם אורגני עקשן. מצוי בחומרי ההדברה, במוצרי הטיפוח הנשיים ובמוצרי הנייר השונים: מגבוני נייר/פדים להסרת איפור, נייר טואלט, חיתולים ועוד.
טיפול קונבנציונלי:
1.טיפול תרופתי: משככי כאבים ותרופות הורמונליות שמשנות את המחזור החודשי כגון: גלולות למניעת הריון. הטיפול יעיל למניעת התפשטות המחלה ולנסיגתה, אך בעייתי כאשר רוצים להיכנס להריון ולאחר הפסקת הטיפול המחלה חוזרת.
2.טיפול כירורגי: כריתה או צריבה של מוקדי הרירית האקטופית ובמקרים קשים , בדרך כלל לאחר גיל הפריון, כריתה של הרחם והשחלות.
טיפול טבעי באנדומטריוזיס:
הטיפול הטבעי מלווה בשינויי הרגלים ואורח החיים ובלקיחה של תוספי מזון וצמחי מרפא לאיזון מערכות הגוף.
שינויים אילו יכללו: שינוי תזונתי, תהליך של ניקוי רעלים מהגוף, איזון הורמונלי, המנעות ממזהמים שונים.
כאשר המטרה הכללית הינה לתמוך בתפקוד תקין ובריא של רירית הרחם, המערכת האנדוקרינית ומערכת החיסון.
תפריט מתאים לאנדומטריוזיס:
1. הימנעות מגלוטן ומחיטה – במחקרים נמצא קשר בן מחלת הצליאק למחלת האנדומטריוזיס ועל גן הגיוני להוריד את הגלוטן והחיטה מהתפריט.
2. מוצרי חלב מכבידים מאד על מערכות הגוף וקשים לעיכול. רצוי להמעיט את צריכתם לפעמיים בשבוע ולהעדיף אורגניים. יוגורט אורגני לא ממותק או כפיר אורגני הם האפשרויות הטובות ביותר מבין מוצרי החלב. כדאי לבחור חלופות לחלב כגון: חלב אורז או חלב שקדים במקום.
3. בשר אדום – במחקר שבוצע בשנה 2004 נמצא כי נשים שאכלו בשר בקר אדום 7 פעמים בשבוע היו בעלות סיכון גבוה יותר ב 100% לפתח אנדיומטריוזיס מאשר בקרב נשים שאכלו בשר אדום רק שלוש פעמים בשבוע או פחות. (תקף גם לגבי בשר חזיר).
4. הימנעות מסויה – מאכלי סויה מעובדים מכילים כמות גדולה של איזופלבונים. איזופלבונים הם פיטואסטרוגנים (אסטרוגנים מן הצומח )שעשויים לתרום לדומיננטיות של האסטרוגן. בנוסף, רוב הסויה מהונדסת גנטית ואינה אורגנית ועל כן פוגעת בפוריות האישה.
רצוי להתמקד במזונות הבאים:
1. פירות וירקות טריים – לפחות 5 מנות ביום.
2. יש להרבות בסיבים תזונתיים שמנקים אסטרוגן מהגוף.
3. חומצות שומן חיוניות – להפחתת דלקת בגוף והפחתת כאב. בעיקר האומגה שלוש המצוי בזרעי הצ’יה ובאגוזי המלך ובדגים ים צפוניים.
חשוב להימנע מחשיפה לרעלנים סביבתיים:
– אכילת מזון אורגני
– שימוש במוצרי טיפוח טבעיים
– שימוש במוצרים מנייר ממוחזר
– להימנע מפלסטיק
– להיזהר עם מלביני הכביסה למיניהם
טיהור רעלים:
ניקוי רעלים באמצעות צמחי מרפא: הניקוי מגביר את זרימת הדם למערכת הרבייה, תומך באיזון ההורמונלי על ידי הסרת עודפי האסטרוגן מהגוף ומפחית דלקת וכאב.
תמיכה אנזימטית:
תמיכה אנזימטית מערכתית התומכת בתגובה הדלקתית של הגוף, משפרת את תפקוד מערכת החיסון ומסייעת בפירוק של הרקמה הצלקתית ובהיצמדות.
תוספי מזון לאיזון הורמוני וליצירת של רירית רחם בריאה באנדומטריוזיס:
1.קרם פרוגסטרון – להפחתת השפעת האסטרוגן בגוף. מהיום השמיני למחזור ועד ליום ה- 26.
2. דים -תוסף המסייע לאיזון הורמונלי על ידי פירוק עודפי האסטרוגן מהגוף.
3. מולטי ויטמין לנשים בהריון – למניעת חוסרים
4. פיקנוגינול – נוגד חימצון חזק מקליפת עץ האורןשהוכח מחקרית כעוזר במחקרים של אנדומטריוזיס.
5. בי פרופוליס – פרופוליס הוא שרף דביק המופרש על ידי עצים. דבורים אוספות ומעבדות את הפרופוליס ואז, מרפדות ואוטמות באמצעותו את הכוורת להגנה מפני חיידקים, מזיקים ופגעי טבע. מחקרים הראו כי 60 % מנשים עם אנדומטריוזיס שנטלו 500 מ”ג בי פרופוליס ביום למשך 9 חודשים נכנסו להריון לעומת 20% בקבוצה שלא נטלה את התוסף.
6. מאקה – מזון על להגברת הפוריות. עוזר לאיזון הורמונלי, אך אינו מכילים את ההורמונים בעצמם. הוא מסוגל לבצע זאת על ידי הזנה ואיזון המערכת האנדוקרינית.
אשמח לעזור לך וללוות אותך.