טראומהPTSD
טראומה היא מצב של פחד עז המלווה בתחושות של חוסר אונים, חוסר שליטה ואימה קשה. חשיפה לאירוע טראומתי מהווה חוויה מערערת ומטלטלת שניתן לדמות אותה לרעידת אדמה נפשית שמלווה בדרך כלל ברגשות עזים כגון: כאב, זעם, פחד, אשמה ובושה. אנשים רבים נחשפים במהלך חייהם לאירועים טראומתיים אשר מאיימים על השלמות הפיזית והנפשית של האדם.
טראומה היא מסוג הארועים שמשנים את החיים לתמיד ויוצרים מאין שבר בזמן.
טראומות שכיחות הן: תקיפות מיניות, פיגועים, תאונות דרכים, שוד אלים, אובדן ומוות של אדם קרוב.
מרבית האנשים יחזרו לחייהם מבחינה רגשית ותפקודית תוך כמה זמן מהאירוע, אך אחוז מסוים מהאוכלוסיה יפתח הפרעת דחק פוסט טראומתית ועוד אחוז מסוים יסבול מתסמינים חלקיים. אנשים אילו ימשיכו להתמודד עם החוויה הטראומתית והשלכותיה ואילו ישפיעו ל איכות החיים, התפקוד היומיומי וגם על סביבת הסובל מהטראומה – משפחתו במיוחד.
קיימים מקרים בהם הטראומה הינה טראומה מורכבת CPTSD , שנובעת ממציאות חיים מתמשכת, הכוונה היא לחוויה חוזרת ונשנית שבה לנפגע אין יכולת לצאת מהסיטואציה או לברוח.
מצבי חיים שכיחים שמקושרים לטראומה:
- שירות צבאי קרבי בסביבה עויינת ומאיימת וחשיפה למראות קשים
- אלימות במשפחה בילדות שנמשכת לאורך שנים
- הזנחה הורית בילדות
- הגירה למדינה אחרת בילדות
- חרם בילדות
- ילד שגדל בבית שבו חווה גירושין קשים וארוכים
וכדומה.
במקרי טראומה נוצר שבר בין החיים שהיו לפני הטראומה לחיים שאחריה. והחיים מרגע הטראומה כרוכים בסוג של אובדן: זה יכול להיות אובדן פיזי, אובדן תפקודי בריאותי או נפשי, אבדן של מערכת יחסים קרובה ואובדן של חלום שהאמנו בו כמו: צדק, אהבה וכדומה.
המחיר של אי טיפול בטראומה יכול להיות יקר. הדחקה של ארוע טראומתי מתפוגגת עם הזמן וכאשר הנפגע פוגש גירויים שמזכירים את הטראומה, הוא יכול לחוות סימפטומים שאין לו מושג מאיפה הם הגיעו אליו.
הנפגע יסבול בדרך כלל מקשיים בויסות הרגשי, מדיסוציאציה- נתק רגשי בעיקר במצבים של קונפליקטים בינאישיים, אובדן ושיכחה של זכרונות, חרדה לא מוסברת, התקפי זעם, הפרעות בשינה, קשיים באינטימיות והיעדר תחושת עצמי קוהרנטית בתקופות מסוימות בחיים.
טיפול בטראומה – מאפיינים שכיחים
אחד המאפיינים השכיחים של פגיעה טראומתית היא הופעה של הבזקים/פלאשבקים במקרה ופוגשים בטריגירים.
בטריגר הכוונה לגירוי שמופיע בחיי האדם שלפתע גורם למוח לשלוף מתוכו את התחושה שמקושרת לזיכרון האירוע הטראומתי למרות שהסכנה חלפה מזה זמן רב. המוח כתוצאה מהופעת הטריגר נכנס למצב של “הילחם או ברח” ובהתאם לכך הגוף והנפגע מגיב.
דוגמאות לטריגרים
הזיקוקים של יום העצמאות מהווים טריגר לחיילים שסובלים מפוסט טראומה עקב שירותם הצבאי, או מאנשים שהיו נוכחים בפיגועים.
טון דיבור- צעקות או טון תקיף יכולים להוות טריגר בקרב מי שגדל בבית שבו היתה אלימות פיזית ומילולית.
ריח של אלכוהול גם יכול להוות טריגר בקרב ילדים שגדלו בבית עם הורה אלכוהוליסט.
הטיפול בטראומה
הזמן הזה נדרש גם על מנת לשקם וליצור מחדש את האמון והבטחון ביכולת של נפגע הטראומה להרגיש מחדש, לחלום מחדש, להאמין מחדש ולבנות מחדש את החיים שלו.
כיום יש המון שיטות לטיפול בטראומה:
- טיפול ממוקד מיינדפולנס
- טיפול CBT, DBT
- טיפול ברכיבה על סוסים, טיפול עם דולפינים
- טיפול בעזרת בעלי חיים
- טיפול הממוקד בתחושות הגוף של הנפגע ובשיום הרגשות
- טיפול בעזרת סמים פסיכדליים MDMA
- טיפול ב EMDR
- טיפול מבוסס חמלה
- טיפול באור כחול
גם טיפול פסיכותרפי הוליסטי יכול לשפר את חייהם של הסובלים מטראומה, וזאת על ידי שימוש בשיטות הוליסטיות שעוקפות את המודע ומאפשרות את עיבוד החוויות בדרכים עוקפות שמאפשרות לתכנים לצוף לצורך עיבוד החוויה הטראומתית לשם בניית אני שלם יותר.
לעתים בבסיס הטראומה, במידה ומסכימים לטפל בה, יש בסיס לצמיחה והתבגרות נפשית. זה דורש אומץ להסכים ולהסתכל על העולם ללא מערכות ההגנה, העולם שלאחר הטראומה.
המשמעות היא שאם נפגע הטראומה יסכים להיפרד מהתמימות הראשונית, של העידן שלפני הטראומה ויסכים לראות את המציאות העירומה והקשה כפי שהיא, הוא יוכל, לעתים ותוך תמיכה מתאימה, לחוות התבגרות נפשית ורוחנית.
ההתבגרות הזו תאפשר לו לקבל את עצמו באופן מלא יותר עם המגבלות, חוסר האונים והפגיעויות ותאפשר לו לחיות את החיים בצורה אותנטית וכנה, תחת נסיבות החיים, כואבות ככל שיהיו.
כפי שניתן לראות אפשר וחשוב לטפל בטראומה על מנת שאפשרי יהיה לחיות חיים מלאים ובריאים ככל האפשר.
אני מאמינה שתמיד אפשר לשפר את המצב ותמיד יש מקום לתנועה קדימה. מזמינה אותך ליצור איתי קשר ולהתייעץ בנוגע לטיפול.